Famnen är spädbarns naturliga miljö - där slipper det sned skalle

Spädbarn är inte utvecklade för att tillbringa de flesta av dygnets timmar i ryggläge. Många tycks ändå göra det, och ett tydligt, fysiskt tecken på detta är att de får sneda skallar, rapporterar Allt om barn och Vetenskapsradion.
En sjukgymnast vid namn Anna Öhman har forskat i ämnet och kommit fram till att nyfödda bör ligga så mycket som möjligt på mage. Spädbarnsföräldrar ställs inför vad som ser ut som en pest eller kolera-situation. Magläge (vid sömn): Större risk för plötslig spädbarnsdöd. Ryggläge: risk för sned skalle. Hur ska man som förälder göra så det blir BRA?

Inget av medierna berättar om spädbarns naturliga miljö, som de är utvecklade för att vistas i: Föräldrarnas famn(ar). Bortsett från allt det vi vet om värmereglering, neurologisk stimulans, och bra för amningen undviker man sned skalle. Blir man trött i armarna eller vi ha en hands free-funktion kryllar det av bärselar och bärsjalar i olika modeller.
Hallå redaktioner och forskare, varför berättar ni inte det?
Kan inte sned skalle hos barnet lika gärna tolkas som att det får för lite tid i förälderns famn?

Kommentarer

Harmful sa…
"Hallå redaktioner och forskare, varför berättar ni inte det?"

Min gissning är för att majoriten av forskarna är män :)
Men det är så väldigt kotym att man inte ska ha barnen nära sig. Bland mina hatobjekt är de barnvagnar där små barn är vända bort från den som puttar vagnen.

När det gäller reportarna så är det väldigt många som bara läser pressmedelanden, som inte tänker själva och som inte kontrollerar några uppgifter. Finns många forsknings resultat som rapporteras som dagens sanning men som aldrig har och aldrig kommer att bli publicerade i en seriös facktidning.
För lite mer avslöjande om kass forskning: http://badscience.net/
Anonym sa…
Jättebra skrivet!

Populära inlägg