onsdag 14 juni 2017

När jag odlade Tre systrar

Three sisters, de tre systrarna, är majs, (stör)bönor och pumpa eller squash. Det lär vara en odlingsteknik som Amerikas ursprungsbefolkning tillämpade. Man odlar alla tre grödorna intill varandra och låter dem dra nytta av varandra. Bönorna fixerar kväve ur luften och gödslar jorden, majsen bildrå växtstöd till bönorna och pumparna/squashen skuggar jorden.
Jag hade läst om Three sister-odling lite varstans, och också testat det lite halvhjärtat tidigare. 2014 hade jag läst på mer, framför allt i boken Gaia's Garden av Toby Hemenway, och då bestämde jag mig för att pröva seriöst.
Här är bilder från min odling. Jag bor på en gård i sydligaste Skåne, zon 0-1 men mitt på slätten och mycket blåsigt.

27 april är fotot här ovanför taget. Hemenway skriver att man ska göra små kullar av jord till majsen, 20-30 cm i diameter och 5 cm höga om jag minns rätt (kolla själv i Hemenways bok, den är bra!), och så 3-4 majskorn på varje kulle. Krukorna markerar var majsen ska stå på lämpliga avstånd från varandra. Sen så småningom sår man bönor i en krans runt kullarna och pumpor/squash mitt emellan kullarna.11 maj såg det ut så här. Man kan skönja kullarna undret fiberduken och vita stenar som markerar kullarnas gränser. Jag minns inte om jag redan hade sått bönorna då.8 juni ville jag fortfarande ha fiberduk över alltihop och hade gjort en tunnel av elrör för att inte knäcka plantorna. Man ser tydligt kullarna med sin majs och bönorna runt dem, och längst uppe till vänster ett par Cucurbita-plantor.  Nu är vi på den 22 juni och som ni ser har bönorna dragit iväg så jag måste sätta ut pinnar till dem att klättra på. Majsen räcker inte alls till sin klätterstöd. Om jag minns rätt har jag pumpan Rouge vif D'Etampes samt även en sorts butternutpumpa i bildens nederkant, som jag hade köpt frö till i England  och hoppades på det bästa.
Det har också kommit upp en mur bakom trädgårdslandet, som ni kanske ser.


5 juli. Majsen jag har är en av de få icke F1-hybrider som det säljs frö till. Kanske en F1 hade vuxit bättre (det är ju därför man har hybrider) men jag vill ha min trädgård fredad från hybrider. Men som ni ser har majsen inte en chans att vara klätterstöd till bönorna.


Nu har det blivit den 28 juli och vid det här laget bågnar klätterpinnarna till bönorna. Med facit i hand borde jag ha spettar ner mina högsta klätterpinnar till dem men jag trodde ju att de skulle kunna klättra på majsen. Pumporna revar iväg ut på plattorna framför odlingen.


De två sista bilderna är från den 6 augusti, och nu har pumparna tagit över helt. det var inte helt lätt att skörda majsen! 


Det jag lärde mig av att ha en 3 sisters-odling var att man får välja majs-sort med omsorg, kanske ta en fodermajs och/eller F1-hybrid om man vill ha en hög majs som bönorna verkligen kan klättra på. 
Bönorna gödslade nog jorden, men det eventuella extra kväve som de kunde bidra med, förbrukades direkt av pumpor och majs och nästa år var jorden ganska utarmad. Jag hasse vitlök där då och den blev ganska liten trots att jag naturligtvis gödslade både vid grävningen på hösten och när den började växa nästa vår:

Inga kommentarer: