Focaccia for beginners


Så som jag bakar focaccia är det ett bröd i långpanna som är smaksatt med olivolja, flingsalt och kanske oliver eller soltorkade tomater. Sen kan man variera med olika sorters mjöl, och lite surdeg om man har det men det här är en enkel grund:

Focaccia

Ugn: 225°

Det här behövs till 1 bröd:

25 g jäst (ett halvt paket)

5 dl vatten

2 msk/en skvätt olivolja

1 tsk salt

ca 13 dl mjöl, eventuellt mer, tills du har en smidig deg. Ta mest vetemjöl special men om du vill kan du variera med några dl durumvetemjöl och/eller några dl fullkornsdinkelmjöl.

Till utbakning:

Olivolja

Flingsalt

Eventuellt Oliver (urkärnade), soltorkade tomater, kronärtskockor i bitar, rosmarin ...

Gör så här:

Smula sönder jästen i en degskål. Ljumma vattnet i en kastrull till fingervarmt. Häll det över jästen. Tillsätt saltet och oljan och rör eller vispa lätt tills jästen har löst sig.

Rör ner mjölet och rör tills degen känns smidig och släpper från skålens kanter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den tills den känns riktigt smidig. Tillsätt mer mjöl lite i taget om degen klibbar fast vid händerna men tänk på att om du tar för mycket mjöl blir brödet stabbigt och torrt så försök känna dig fram.

När degen är färdigknådad så lägger du tillbaka den i degskålen, strör lite vetemjöl på ytan, lägger på en bakduk/handduk och låter degen jäsa till dubbel storlek. Det tar en stund eftersom mängden jäst är ganska liten.

Olja in en långpanna med olivolja. När degen har jäst färdigt tar du upp den på arbetsbänken igen och arbetar snabbt ihop den. Kavla ut den till en tjock degkaka och flytta över till långpannan. Tryck ut degen så gott det går i hörnen och låt den jäsa upp igen. Här sätter du också på ugnen på 225°. 

När degen har jäst och ugnen är tillräckligt varm penslar du mer olivolja uppe på degen och strösslar över flingsalt. Placera eventuellt ut topping i form av oliver eller något annat gott. 

Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått färg och känns ihligt när man knackar på det. 

Flytta över till ett galler med hjälp av en stekspade till exempel och låt svalna.


Kommentarer

Populära inlägg