Leve jordärtskockan!

Jordärtskockor är bland det enklaste man kan odla.
Det är så enkelt att man inte får bort dem ur trädgården om de en gång har slagit rot. Busenkelt är det också. Man gräver ner några skockor på senhösten innan tjälen kommer och ett år senare har man massor med knöliga läckerheter och kan känna sig riktigt rik. Särskilt om man ser vad kilopriset på jordärtskockor ligger på ute i handeln.
Trädgårdsskribenten Lena israelsson kallar jordärtskockan för extremt köldtålig och det gör ju det hela ännu bättre.
Knöligheten är förstås ett aber. De är ett elände att skala. Men tro det eller ej, övning ger färdighet och efter en tids skock-odlande har du van blick för var du ska skära itu jordärtskockorna för att enklast komma åt med potatisskalaren. Man skär i de skarpaste inbuktningarna och har även en liten skalkniv till hands. Sen är det bara att börja laga god mat av dem, till exempel:


  • Rotfruktsgratäng på blandade rotsaker.

  • Grönsakspytt i ugnen med jordärtskockor, rödbetor och valfria andra grönsaker, tillsammans 1 kg, tärna i 1 cm tärningar, häll 0,5 dl olivolja i en braspanna stjälp upp en burk ricotta i mitten och häll ut rotsakerna och 4 dl kikärter runt omkring. Laga i 225° ugn tills grönsakerna är al dente. Häll över en halv pressad citron, 0,5 dl olivolja och ett par nypor örtsalt.

  • Jordärtskockpuré med dragon till fläskkotletter: Skiva de skalade skockorna och koka dem mjuka 8men utan att koka sönder dem) i buljong. Häll av skockorna men spara 1 dl buljong (tror jag). Ställ skockorna åt sidan och tillsätt 2 dl creme fraiche och 1 tsk dragon till kokspadet som är kvar. Koka upp och lägg i skockorna. Serveras till nystekta kotletter.

Mer om jordärtskockor här.

Kommentarer

Anonym sa…
Konstigt att man fortfarande försvarar när man vet att det ökar risken för cancer i magsäcken och även misstänker att det ger en ökad risk för ex bukspottkörtelcancer. Trots att många och stora studier tydligt visar på att kött med nitrit är cancerframkallande ändrar inte livsmedelsverket sina rekomendationer. Det ger mig ett dåligt förtroende för dom och deras råd!
Anonym sa…
Ups, den här kommentaren hamnade fel, skulle vara i inlägget under...
Anonym sa…
Skala??
Skalet är gott och tunt, iallafall om skockorna är nyskördade. Så man måste faktiskt inte ens skala knölarna, det räcker med att borsta dem rena med en hård borste (heter det rotfruktsborste?). De blir allra bäst i ganska lätt jord (typ sandjord).

Ett annat tips på extremt lättodlad växt som kostar massor i affären (vanligtvis bortåt 100 kr kilot): sockerärtor! Gror redan vid 5 plusgrader. Jag skördade till in i november i år. Så närsomhelst under säsongen - de späda skotten är också läckra. De sockerärtor man hittar i affären är importerade från Kenya och är torra, ledsna och miljöboviga efter den långa resan.

Rucola/senapskål är ett annat kvasiogräs som passar den late odlaren. Självsår sig gärna om den får.
Hehe jag fick tvättade jordärtskockor i en låda från Mossagården som jag bakade hela med salt men mina är så fulla med smetig jord (lerblandad sant elller möjligen sandig lättlera har vi här) att jag tar det säkra före det osäkra och skalar. ;-)
Ylwa sa…
Kan man köpa skockor i affären och sedan odla? Behöver de grodda först, som potatis? Eller hur gör man? Det här blir 2009 års odlingsnyhet i mitt land!

Min favorit är annars vaxbönor, blandade låga och höga i år. Så himla gott att koka och ha på smör lite salt & socker och gärna bladpersilja - mums!
Ylwa: Mina jordärtskockor kommer från en affär från början så det ska säkert gå bra. Har du maximal otur harkan de kanske ha något virus men jag tog so sagt risken. du kan gräva ner dem direkt nu om det bara inte är tjäle. Lycka till med odlandet!
Jagh ska satysa på mer gröna önor och vaxbörnor nästa år. Barnen tycker inte om de mamn köper i affären när de har fått hemmaodlade mjälla bönor. Och jag förstår dem. ;)
solängel sa…
Jordärtskocksoppa är också otroligt gott! Några (mandel-)potatisar, lite lök, några skockor och lite buljong. Koka mjuka, tillsätt lite grädde eller crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar, mixa skummig och servera med vitlöksbröd och gärna strimlat rökt kött, tex lammbog eller älghjärta.

Populära inlägg