VEGANSK MOUSSAKA




Den här moussakan har potatis i botten, sedan en smakrik köttfärsröra, auberginer, béchamelsåsoch överst riven ost. Det är flera olika moment och jag har beskrivit dem i den ordning jag gör dem. 

Medan potatis och auberginer blir klara gör man köttfärsröra och bechamelsås. När man har fått upp takten är auberginerna lagom färdigstekta när bechamelsåsen är klar och allt är färdigt för ugnen.

 Det här behövs till en stor eller två mindre formar

1 kg potatis

Olivolja och salt till formen

_________________

2 stora auberginer

_________________

Köttfärssås

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta (eller fler)

1 dl olivolja

500 g färs, t ex sojafärs

1, 25 dl vitt matlagningsvin

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 bunt bladpersilja

2 krm muskot

2 krm kanel

1 tsk salt

några varv nymald svartpeppar

_____________________

Béchamelsås

3 msk rapsolja

1 dl vetemjöl

6 dl växtbaserad mjölk

0,5 tsk salt

lite riven muskot

2 dl riven vegoost

_______________________

Topping

mer riven ost

ströbröd

Ugn: 200°

Gör så här:

Auberginerna: Skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och strö salt mellan varven. Låt saltet dra ut en del av den beska smaken och vätskan ur auberginerna medan du fortsätter med andra moment.

Potatisen: Börja med att skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare. Häll olivolja i en långpanna,  bre ut potatiskivorna och strössla över en nypa salt. Baka i ugnen i 15-20 minuter tills de är genomstekta. Vänd runt i potatisskivorna med en stekspade då och då.

Lägg auberginerna i ett lager på en annan ugnsplåt och sätt in i ugnen 10-15 minuter när potatisen är klar.


Köttfärssåsen: Hacka lök och vitlök och fräs dem i olivoljan utan att de tar färg. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör runt.

Bechamelsås: Vispa ihop rapsolja och mjöl i en kastrull och värm upp. Häll i mjölken och fortsätt vispa då och då. Tillsätt muskot och salt. När det kokar och redningen tjocknar, rör ner den rivna osten och ställ åt sedan.

Nu är det dags att lägga ihop alltihop. Ta en form som är ca 25x35 cm eller två mindre. Lägg först i potatisen, därefter köttfärsen och ovanpå den auberginerna. Häll såsen över och strössla mer ost överst. Man kan ta på lite ströbröd också. Låt det gratinera tills osten har smält och det har fått lite färg. 


Kommentarer

Populära inlägg