Annas fantastiska bröd


 Kokboksförfattaren Anna Bergenström är den som har lärt mig allra mest om matlagning. Hon har raka, okomplicerade recept som ändå har finess i sina böcker, och framför allt beskriver hon tydligt hur man ska göra. Många av hennes recept är standard i mitt kök. Det fantastiska brödet (det heter så!) är ett av dem. Nu bakar jag det fritt ur minnet så det kanske inte blir exakt som Annas.

Det här behövs

25 g jäst

5 dl vatten

1 dl (växtbaserad) mjölk

1 tsk salt

12 dl mjöl (jag tog 0,5 dl havrekli, 4 dl dinkelfullkonsmjöl och resten specialvetemjöl)

0,5 dl surdegsgrund om du har (tillsätt då lite extra mjöl också)

Ugn: 225°

Gör så här

Värm vattnet till fingervarmt. Smula sönder jästen, tillsätt vattnet, mjölken och saltet. Vispa lätt tills jästen lösts upp. Tillsätt mjölet och rör med träslev till en lös men slät deg. Mjöla ytan, täck över med en bakduk och låt degen jäsa länge, minst en timme.

Strö ut ganska tjockt med mjöl på en arbetsbänk och häll ut degen. Det måste vara ganska tjockt så att den lösa degen inte klibbar fast. Mjöla ovanpå degen också och släta ut den med lätta tag med händerna. 

Skär degen i 7 remsor och sedan i lagom bitar med en degskrapa. För över på två mjölade, smorda eller bakpapperklädda plåtar.

Så fort ugnen är varm kan man sätta in den första plåten. Grädda tills bröden känns torra och lätta, cirka 20 minuter. Låt dem svalna på galler.

Dessa bröd är supergoda färska och helt ok nästa dag men de har inte så lång hållbarhet eftersom de har jäst så kort tid.




Kommentarer

Populära inlägg